12-26 Ağustos 2022 tarihlerinde, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Gürsel Korat, “Kapadokya Dörtlüsü” olarak bilinen roman serisinin son halkası üzerinde çalışmak üzere üniversitemizin merkezinin olduğu Mustafapaşa’daki KÜN Enstitüsü Konakları bünyesindeki misafir hoca evinde iki hafta süreyle misafir edildi. Yazarın eşi akademisyen-yazar Tuğba Çelik de Korat’a eşlik etti ve Çelik de bu süreçte kendi yazma faaliyetlerini sürdürdü. Bu süreç içinde yazarların yazma eylemini merkezimizle ve KÜN hocalarıyla paylaştığı çeşitli görüşmeler yapıldı. Bunun yanında ayrıca, dışarıdan katılımcılara açık olarak iki söyleşi gerçekleştirildi. Bunlardan ilki, “Gürsel Korat’la Kapadokya ve Edebiyat Üzerine” ismiyle 19 Ağustos 2022’de KÜN Medrese Binası’nın ek bina avlusunda yaklaşık 60 kişinin katılımı ile; ikincisi ise 25 Ağustos 2022’de Mustafapaşa’nın doğal güzelliklerinden biri olan Saklı Vadi’de “Kapadokya’da Olmak: Gürsel Korat ve Tuğba Çelik’le Edebiyat ve Mekân İlişkisi” ismiyle yaklaşık 30 kişinin katılımı ile gerçekleşti.

“Gürsel Korat’la Kapadokya ve Edebiyat Üzerine” söyleşisine üniversitemiz hocaları ve öğrencilerinin yanı sıra bölgede yaşayan edebiyata meraklılar da ilgi gösterdi. Söyleşi sırasında Kapadokya Dörtlemesi’nin oluşum sürecinde üslup olarak etkilendiği yazarlardan bahseden Korat, Kapadokya bölgesi konuşma dilinin eserlerine anlatım zenginliği kattığı, Kapadokya’nın kültürel dokusunu en iyi şekilde yansıtabilmek için konuşma dilini eserlerinde özenle ele almak için gösterdiği çaba ve yöntemleri anlattı. Bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu örnekleyen eserler hakkında da bilgi veren Korat, soru-cevap bölümünde Kapadokya Dörtlemesi başta olmak üzere Uyku Ülkesi romanı hakkında sorulan soruları cevaplandırdı ve yazarlık anlayışı hakkında bilgi verdi.