2023-2024 Eğitim-Öğretimi yılı içerisinde başlattığımız “KAM Konuşmaları” serisi kapsamında arkeoloji ve sanat tarihi, güncel sanat, tarih, kültür, kültürel miras ve gastronomi gibi çeşitli alt başlıklar altında seminerler ve konferanslar düzenlenmesi planlanmış olup, sene içerisinde bu kapsamdaki iki temada seminer etkinliği düzenlenmiştir: Arkeoloji ve Sanat Tarihi kapsamında 26 Şubat 2024’te Prof. Dr. Osman Doğanay ile Tyana Kazıları; Güncel Sanat kapsamında ise 11 Mart 2024’te Prof. Dr. Tansel Türkdoğan ile “Sanatta Paradigma Değişimi

Bu kapsamdaki ilk etkinlik, bölgede sanat tarihi ve arkeoloji alanında yapılan çalışmaların bütününe dair güncel bilgi eksikliğinin gözlemlenmesi sonucu bilgilerin paylaşılması ve arşivlenmesi amacıyla, “Sanat Tarihi ve Arkeoloji” alt başlığı altında yapılmıştır.  Bilimsel kazı ve yüzey araştırmaları mercek altına aldığımız bu konuşma serimizin ilkine, 26 Şubat 2024’te Kapadokya bölgesinin tarihinde önemli bir rol oynayan, İç Anadolu’dan Akdeniz ve Mezopotamya havzasına açılan yolların kavşak noktasında, oldukça stratejik konumda yer alan Tyana ile başlanmıştır.

İlk olarak 2001’de Prof. Dr. Rosada’nın başkanlığında İtalyan kazı ekibi tarafından çalışmaları başlatılan; 2016-2019 yılları arasında Niğde Müze Müdürlüğü başkanlığında ve Osman Doğanay bilimsel danışmanlığında devam eden kazılar 2020 yılı itibariyle cumhurbaşkanlığı kararı ile kazı statüsüne kavuşarak yine Osman Doğanay başkanlığında yürütülmektedir. Prof. Dr. Osman Doğanay günümüzde Aksaray Üniversitesi Arkeoloji bölümünde görev yapmaktadır.

İki bölümden oluşan seminerde Doğanay ilk olarak Tyana kazılarının tarihçesinden bahsettikten sonra, 2016’dan itibaren içerisinde bulunduğu kazı çalışmaları ile ilgili bilgiler paylaştı. Kazılar kapsamında yaptıkları hem bilimsel hem de topluma katkı projelerinden bahseden Doğanay, aynı zamanda kazı alanının olduğu Tyana’nın turizme kazandırılması konusundaki çalışmalarına değindi.

Bu kapsamdaki ikinci faaliyet ise, iç paydaşlarımızdan biri olan Grafik Tasarımı bölümü hocalarımızla yaptığımız görüşmeler sonucu Kapadokya’da güncel sanat alanındaki eksiklikten yola çıkılarak “Güncel Sanat” alt temasının oluşturulması ile başlamıştır. Bu temanın ilk konuşması ise, “Sanatta Paradigma Değişimi” başlığı 11 Mart 2024’te Prof. Dr. Tansel Türkdoğan’ın davetli konuşmacı olarak katıldığı seminerle gerçekleştirilmiştir. Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan’ın moderatörlüğünde devam eden konuşmada Türkdoğan, dünyada ve ülkemizde sanatın değişen paradigmalarından bahsetmiştir.

Türkdoğan, konuşmanın konusu olan sanatta paradigma değişimini ve bugünün sanatını anlamak için 20. yüzyılın başından bu güne sanatın geçirdiği çok hızlı değişimi anlamanın önemine değindi ve bu anlamda modern ve post-modern düşünme biçimlerinin arasındaki farkın çok iyi bilinmesinin altını çizdi. Ülkemizdeki sanat tarihçilik anlayışının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiği üzerinde duran Türkdoğan, sanatın gelişiminin anlaşılması için yeni paradigmalara uyan bir bakış açısının geliştirilmesinin öneminden bahsetti. Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminer, aynı zamanda bölgede yaşayan akademisyen ve sanatla uğraşan ilgililerin katılımıyla devam etti.

2024-2025 Eğitim-Öğretimi yılı içerisinde de KAM Konuşmaları yeni alt temalar altında planlanan etkinliklerle devam edecektir.