Written by 14:20 Etkinlikler Views: 8

Antik Kapadokya Ekmeğini Keşfediyoruz

Türkiye’nin ilk gastronomi lisesi olma özelliği taşıyan ve aynı zamanda gastronomiyle ilgili araştırmalar ve etkinliklere ev sahipliği yapan Kapadokya Gastronomi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi-Kapadokya Gastronomi Akademi ve üniversitemiz iş birliğinde “Antik Kapadokya Ekmeğini Keşfediyoruz” isimli bir etkinlik gerçekleştirildi.

Kapadokya Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser’in konuyla ilgili yaptığı bir araştırma sonucuna dayanan bir seminer ile başlayan etkinlik, KÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Özer’in yönetiminde, Öğr. Gör. Eylem Üstünsoy şefliğinde ve bölüm öğrencileri eşliğinde gerçekleşen atölye çalışması ile devam etti. Etkinliğe ayrıca Nevşehir Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Ürgüp Milli Eğitim Müdürü Savaş Özdemir ve Kapadokya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Gamze Turgaylı Zengin, Kapadokya Kültür Kulübü üyeleri, Kapadokya Slow Food Birliği temsilcisi Çiğdem Sofularlı ile Kaymaklı ve Ortahisar Kadın Kooperatifinden temsilciler katıldı.

Seminerde antik bir Roma kaynağında adı geçen bu ekmekle ilgili bilgileri paylaşan Ünser, konuşmasının başında şunları ifade etti: “Geçmişte Kapadokya, gastronomi ve ekmek kültürü arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve günümüzde pek bilinmeyen bir konuya dikkat çekme denemesi yapmayı hedefleyen bu çalışmayla, antik bir kaynaktan yola çıkarak Kapadokya bölgesinin geçmişte ekmekçilik konusunda oynadığı önemli role dikkat çekmek istiyorum. Kaynakta söz konusu ekmekle ilgili çok az bir bilgiye sahip olsak da, geçmişten bugüne ulaşan bu sınırlı bilgilerle bile bölgenin ekmekçilik konusundaki ününün, zamanında çok daha yaygın olduğu anlaşılıyor. Antik dönemde bahsedilen meşhur sütlü ve yumuşak Kapadokya ekmeğinin günümüzde devam edip etmediğinden ya da hangi şekilde sofralarımıza girdiğinden emin değiliz. Ancak günümüzde Kapadokya’da ekmek çeşitlerinin fazlalığına ve ekmek yapımı konusuna verilen önemin devam ediyor olmasına baktığımızda, bölgenin bu konudaki öneminin bugün hak ettiğinden çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu alanda yapılacak araştırmaların ve tanıtıcı çalışmaların elzem olduğu aşikardır. Bugün burada gerçekleştireceğimiz etkinliği bir başlangıç olarak görüyoruz. Konuyla ilgili biz akademisyenlerin yapacağı araştırmaların yanı sıra, çok boyutlu çalışmaların gerekli olduğunu, bölgedeki kadın kooperatiflerinin katılımı ve yerel yöneticilerimizin destekleri ile ortaya çok daha güzel sonuçların çıkacağını düşünüyorum. Bu noktada özellikle, bölgedeki kadın kooperatiflerine ulaşmamız ve bölgedeki ürün çeşitleriyle ilgili yaptığımız araştırma çalışmalarına destek olan Kapadokya Slow Food Birliği temsilcimiz değerli Çiğdem Sofularlı’ya teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca, bugün gerçekleştireceğimiz atölye çalışması öncesi hazırlıklar ve araştırmalar yapan KÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü hocaları ve öğrencilerine teşekkür ediyorum.”

Seminerin ardından, kaynakta ekmekle ilgili verilen tariften yola çıkılarak KÜN Öğretim Görevlisi Eylem Üstünsoy ve bölüm öğrencileri eşliğinde ekmek yapımı gerçekleştirildi. Deneysel bir atölye şeklinde gerçekleşen çalışma sonrası hazırlanan ekmekler, bölgenin meşhur acılı sosları eşliğinde etkinliğe katılan misafirlere ikram edildi.

Visited 8 times, 1 visit(s) today
Close